Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

СУСПІЛЬСТВО АКЦЕНТУЄ НА НАСИЛЬСТВІ СЛІВ, МИ ЙДЕМО ЗА ТИХИМ СЛОВОМ, ЯКЕ СПАСАЄ – ПАПА ФРАНЦИСК.

СУСПІЛЬСТВО АКЦЕНТУЄ НА НАСИЛЬСТВІ СЛІВ, МИ ЙДЕМО ЗА ТИХИМ СЛОВОМ, ЯКЕ СПАСАЄ – ПАПА ФРАНЦИСК.

Боже слово притягає нас до Бога та посилає до інших, воно пробуджує покликання та спонукає до місії. На цьому наголосив Папа Франциск у своїй проповіді з нагоди Неділі Божого слова.

«Це сила, яка притягає до Бога, як це сталося з молодими рибалками, враженими словами Ісуса, і це сила, яка посилає до інших, як у випадку з Йоною, який вирушає до тих, що були далекими від Господа», – сказав Папа Франциск, коментуючи біблійні читання, що прозвучали під час Святої Меси, яку він у неділю, 21 січня 2024 р., очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди Неділі Божого слова, вказуючи на Боже слово, як на те, що вивільняє силу Святого Духа. Під час Євхаристійного богослужіння двоє мирян були поставлені у читці, а дев’ятеро – у катехитів. Всі учасники богослужіння отримали в подарунок примірники спеціального видання Євангелії від Марка.

Спонукувані до місії

Коментуючи євангельську розповідь про покликання учнів на березі Тиверіадського озера, Святіший Отець зазначив, що також і «на берегах нашого життя», поряд із «човнами родичів і сітями праці», Боже слово пробуджує Ісусове покликання. «Він кличе нас відплисти разом з Ним на глибінь заради інших. Так, Боже слово пробуджує місію, робить нас посланцями і свідками Бога для світу, переповненого словами, але спраглого цього Слова, яке він часто ігнорує», – сказав проповідник, підкреслюючи, що ми не можемо обійтися без Божого слова, без «його лагідної сили, що немов у діалозі, торкається серця, закарбовується в душі, оновляє її Ісусовим миром, що робить неспокійними заради інших». І приклад «Божих друзів», тобто, святих, показує, що «для всіх вирішальним було Боже слово».

«Але чому те саме не відбувається з багатьма з нас? […] Можливо тому, що, як показують ці свідки, треба не бути „глухими” до Божого слова. В цьому полягає наш ризик: перевантажені тисячами слів, ми також пропускаємо повз себе Боже слово: чуємо його, але не слухаємо; слухаємо, але не зберігаємо; зберігаємо, але не дозволяємо йому спровокувати нас, щоб змінитися. Передусім ми його читаємо, але не молимося, тоді як „читання Святого Письма повинно супроводжуватися молитвою, щоб встановлювався діалог між Богом і людиною”»,  – мовив Папа, цитуючи догматичну конституцію «Dei Verbum».

Залишити і піти за Ним

Тож Святіший Отець заохотив вивільнити місце для Ісусового слова, й тоді з нами «станеться те, що й з першими учнями», які «залишили сіті та пішли за Ним». Залишити і піти. Щодо першого, то проповідник зазначив, що нам часто дуже важко полишити наші гарантії та звички. «Але той, хто перебуває у контакті з Божим словом, зцілюється від пут минулого, бо живе слово по-новому осмислює життя, зцілює навіть поранену пам’ять, прищеплюючи пам’ять про Бога та Його діла для нас», – сказав він, додаючи, що подібно як апостолів воно спонукало залишити щоденну рутину, так і в нас воно оновлює віру, «очищаючи її та звільняючи від багатьох домішок, повертаючи її до витоків, до джерельної чистоти Євангелія». А далі Папа зазначив, що учні пішли за Ісусом, бо Його слово, «визволяючи від тягарів минулого і теперішнього, сприяє зрілості в істині та любові: воно оживляє серце, розворушує його, очищає від лицемірства і сповнює надією».

«Браття й сестри, нехай же Неділя Божого слова допоможе нам з радістю повернутися до джерела віри, яка народжується зі слухання Ісуса, Слова живого Бога. У той час, коли постійно говоримо і читаємо слова про Церкву, нехай допоможе нам наново відкривати для себе Слово життя, яке звучить у Церкві! Інакше ми більше говоримо про себе, ніж про Нього, і дуже часто в центрі залишаються наші власні думки і проблеми, а не Христос з Його словом. Повернімося до джерел, щоб запропонувати світові живу воду, якої він не знаходить; і в той час, як суспільство та соціальні мережі акцентують увагу на насильстві слів, тримаймося лагідності Божого слова, яке спасає, яке є тихим, не здіймає галасу, а входить у серце», – закликав проповідник.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Джерелo: https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2024-01/propovid-papy-na-nedilyu-bozhogo-slova-2024.html

Highlights – 21 January 2024 Holy Mass to mark the Sunday of the Word of God Pope Francis https://www.youtube.com/watch?v=J-KHcEpSuQc

Фото і відео – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0miGX6dw6xGHR1RJVcGsPs1jycyFBGdoUYWyUL7Fn336q4B9H2qpLLESuMTyT2Hrnl&id=100094242541075

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu