Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ДОСИТЬ ПРОЛИТТЯ КРОВІ В СВЯТІЙ ЗЕМЛІ, В УКРАЇНІ ТА ПОВСЮДИ – ПАПА ФРАНЦИСК.

ДОСИТЬ ПРОЛИТТЯ КРОВІ В СВЯТІЙ ЗЕМЛІ, В УКРАЇНІ ТА ПОВСЮДИ – ПАПА ФРАНЦИСК.

Звернувшись із черговим закликом, присвяченим ситуації в Ізраїлі та Палестині, Папа Франциск також звернув увагу на присутність українських прапорів на площі Святого Петра, закликаючи не забувати про Україну. Він заохотив провести день молитви та посту в намірі миру в Святій Землі та окреме звернення він присвятив становищу біженців з Нагірного Карабаху та збереженню релігійно-культурної спадщини в регіоні.

«Будь ласка, нехай же не проливається більше невинна кров, ні у Святій Землі, ні в Україні, ні деінде! Досить! Війни – це завжди поразка, завжди!» – закликав Папа Франциск, промовляючи по завершенні недільної молитви з паломниками 15 жовтня 2023 року.

Звертаючись після проказування молитви «Ангел Господній» до молільників, які зібралися на площі Святого Петра, та до всіх, хто слухав його через засоби комунікації, Святіший Отець зазначив, що з почуттям великої скорботи слідкує за тим, що відбувається у Ізраїлі та Палестині. «Я постійно думаю про численні жертви, особливо про малечу та людей похилого віку. Знову закликаю звільнити заручників і рішуче наполягаю на тому, щоб діти, хворі, люди похилого віку, жінки і всі цивільні особи не ставали жертвами конфлікту. Гуманітарне право повинно поважатися, особливо в Газі, де існує нагальна потреба гарантувати гуманітарні коридори і надати підтримку всьому населенню. Брати і сестри, вже загинуло дуже багато людей», – сказав він, закликаючи до припинення кровопролиття.

«Молитва – це лагідна і свята сила, яку ми можемо протиставити диявольській силі ненависті, тероризму та війни. Заохочую всіх віруючих приєднатися до Церкви в Святій Землі та присвятити наступний вівторок, 17 жовтня, молитві та постові», – вів далі Папа, проказавши разом з прочанами окреме «Радуйся, Маріє…».

Глава Католицької Церкви зазначив, що не зменшилось його занепокоєння також і кризою в Нагірному Карабасі. «На додаток до гуманітарного становища переміщених осіб, яке є серйозним, я також хотів би звернутися з особливим закликом про захист монастирів і місць культу в регіоні, – сказав він. – Сподіваюся, що, починаючи від влади і всіх мешканців, вони будуть поважатися і захищатися як частина місцевої культури, вираження віри і знак братерства, що робить можливим спільне життя у відмінностях».

Оголосивши про публікацію Апостольського напоумлення, присвяченого духовній спадщині святої Терези від Дитятка Ісуса, вітаючи різні групи прочан, Папа звернув окрему увагу на присутніх українців. «Бачу прапори України: не забуваймо про стражденну Україну», – сказав він, перед тим як попрощатися та завершити зустріч.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2023-10/zaklyky-papy-15-zhovtnya-2023.html

 

Молитва „Ангел Господній” з Папою Франциском. Трансляція з Ватикану 15.10.2023 – https://www.youtube.com/watch?v=dZaj8qh9JlI

 

ЧАС, ЯКИЙ ПРИСВЯЧУЄМО БОГОВІ – ЦЕ ЧАС, ЯКИЙ ВИЗВОЛЯЄ – ПАПА ФРАНЦИСК.

Роздумуючи під час недільної зустрічі з прочанами над Ісусовою притчею про гостей, які проігнорувати царське запрошення на бенкет, Папа Франциск наголосив, що Бог шанує нашу свободу та не примушує любити Його, однак перебування з Ним надає справжнього сенсу нашому життю.

У той час, як ми часто змагаємося за те, щоби мати свій вільний час, Ісус запрошує нас знаходити час, який звільняє. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю 15 жовтня 2023 р., Ісусову притчу про царя, який приготував весільний бенкет для свого сина та запросив численних гостей.

Щедре запрошення

Промовляючи з вікна Апостольського палацу у Ватикані до римлян, паломників і туристів, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Святіший Отець зазначив, що цар, про якого йдеться в євангельському уривку, є могутньою людиною, але «насамперед – великодушним батьком», який запрошує інших розділити свою радість. Його доброта проглядається вже в тому, що він «нікого не примушує, а запрошує всіх», навіть якщо це залишає простір для відмови. «Зауважмо: він готує бенкет, безкорисливо пропонуючи привід для зустрічі, для свята. Це те, що Бог готує для нас: бенкет, щоб ми були в сопричасті з Ним і між собою. І ми, всі ми, таким чином, є Божими гостями. Але весільний бенкет вимагає часу і залучення з нашого боку: він вимагає нашого „так”, піти за Господнім запрошенням», – мовив Наступник святого Петра, підкреслюючи, що Небесний Отець кличе нас, щоб ми були з Ним, залишаючи за нами можливість прийняти або відкинути запрошення.

«Він пропонує нам не підлеглість, а стосунки батьківства і синівства, які обов’язково обумовлені нашою вільною згодою», – додав Папа, цитуючи слова святого Августина про те, що Бог створив нас без нас, але спасти нас без нас не може. І не тому, що не має такої змоги, бо Він – всемогутній, а тому що, бувши Любов’ю, «до самого кінця шанує нашу свободу».

Час, який визволяє

У притчі Ісус каже, що коли все було готове, цар послав своїх слуг, щоби покликати запрошених на весілля, але вони не захотіли прийти. За словами Єпископа Риму, в цьому й полягає трагедія історії: «ні», сказане Богові. Чому ж вони відмовили? Не тому, що це запрошення не було приємним, а тому, що переймалися власними справами. Що тоді робить цар? Не здається, але далі кличе, розширюючи своє запрошення, знайшовши позитивну відповідь серед убогих.

«Браття й сестри, як же часто ми не прислухаємося до Божого запрошення, бо заклопотані власними справами! Ми часто боремося за те, щоб мати власний вільний час, але сьогодні Ісус запрошує нас знайти час, який нас звільняє: час, який ми можемо присвятити Богові, Який облегшує нас і зцілює серця, Який примножує в нас мир, довіру і радість, Який спасає нас від зла, самотності і втрати сенсу. Воно того варте, бо добре бути з Господом, звільнити місце для Нього», – сказав Святіший Отець, зауваживши, що робимо це, беручи участь у Святій Месі, слухаючи Боже слово, в молитві та ділах милосердя, адже Господь присутній у кожному потребуючому. Хоча, багато людей вважають це «тратою часу»…

Тож заохотивши слухачів замислитися над тим, як ми відповідаємо на Боже запрошення, скільки місця маємо для Нього протягом наших днів, Папа побажав: «Нехай же Пресвята Марія, Яка своїм “так” вивільнила місце для Бога, допоможе нам не бути глухими на Його запрошення».

Молитва „Ангел Господній” з Папою Франциском. Трансляція з Ватикану 15.10.2023 – https://www.youtube.com/watch?v=dZaj8qh9JlI

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2023-10/angel-gospodnij-15-zhovtnya-2023.html

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu