Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

Папа Франциск: Віра без свободи неможлива. Молитва за жертви пандемії

Померлі від Covid-19, які відійшли з цього світу часто в самотності та не були належно проведені в останню путь, знову були в центрі уваги молитовного наміру Святішого Отця на Святу Месу. Під час проповіді Папа вказав на деякі риси, що заважають нас стати овечками Ісусової отари.

«Молімося сьогодні за померлих, які відійшли через пандемію. Вони померли в самотності, без знаків ніжності від своїх рідних, чимало з них не мали навіть похорону. Нехай же Господь прийме їх у Своїй славі», — сказав Папа Франциск, розпочинаючи у вівторок, 5 травня 2020 року, Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти», що транслювалася в прямому ефірі.

Що зупиняє нас перед дверима, якими є Ісус?

Під час проповіді Святіший Отець зупинився на євангельскому уривкові, в якому юдеї вимагали від Ісуса відкрито об’явити, чи Він — Христос. На це Господь відповів: «Я вам сказав, а ви не вірите. Діла, які я чиню в Ім’я мого Отця, вони свідчать про мене. Але ви не вірите, бо ви не з моїх овець». Це, за словами проповідника, й нас спонукає замислитися про те, чи віримо, що зупиняє нас перед дверима, якими є Ісус? За його словами, існують речі, «які не дають нам чинити поступ у пізнанні Господа».

Перша перешкода — багатства

Першою перешкодою є багатства. «Також і чимало з-поміж нас, що увійшли через Господні ворота, зупинилися і не прямуємо вперед, бо потрапили у полон багатства», — сказав Папа, зазначивши, що Господь був дуже суворим щодо багатств. Але чи це означає, що ми повинні впасти у пауперизм, схвалювати масову злиденність? Зовсім ні, йдеться про те, щоб «не бути невільниками багатств, не жити задля них», бо багатства є паном у цьому світі, «а ми не можемо служити двом панам».

Друга перешкода — закам’янілість серця

«Інша річ, яка заважає поступові в пізнаванні Ісуса, в приналежності до Ісуса, є закам’янілість серця. Також і твердість в інтерпретуванні закону. Ісус дорікає фарисеям, законовчителям за цю закам’янілість», — вів далі Святіший Отець, зазначивши, що в цьому випадку не йдеться про вірність, яка є «завжди Божим даром», але про «забезпечення для себе самого». Такий підхід «віддаляє від Ісусової мудрості», відбираючи свободу, однак, «багато пастирів причиняються до зростання такої суворості в душах вірних», і ця закам’янілість «не дає увійти в Ісусові ворота».

Третя перешкода — нудьга

Іншою перешкодою Папа назвав нудьгу, оту втому, «яка відбирає бажання прямувати вперед», перетворюючи нас в літеплих. Не забракло згадки про клерикалізм, який «підміняє Ісуса собою», відбираючи свободу віри у віруючих. «Клерикалістський підхід — це зла недуга в Церкві», — зазначив проповідник, вказуючи також і на «світський дух». «Йдеться про випадки, коли зберігання віри, практика віри перетворюється в світськість. Все стає світським. Вистачить згадати відправу деяких Святих Таїнств в деяких парафіях», — пояснив він.

Без свободи неможливо йти за Ісусом

В усіх цих проявах, як підсумував Святіший Отець, «бракує свободи», а без свободи «неможливо йти за Ісусом». Звісно, свобода іноді переступає межі й хтось може спіткнутися, але «ще гірше спіткнутися до того, як розпочали шлях до Ісуса».

 

За матеріалами VaticanNews

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Джерело:

https://synod.ugcc.ua/data/papa-frantsysk-vira-bez-svobody-nemozhlyva-molytva-za-zhertvy-pandemiy-3040/

Dodaj komentarz

Close Menu