Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

4 ТРАВНЯ – СВІТЛИЙ ВІВТОРОК.

4 ТРАВНЯ – СВІТЛИЙ ВІВТОРОК.

Тоді відкрилися в них очі і вони його пізнали. – (Лк 24,12-35)

Кожна неділя після Великодня і Євангеліє того дня допомагають нам відкрити глибше значення Пасхи Христової – якою великою є любов Бога до людини. Євангельські події цих неділь показують нам якісь окремі аспекти таїнства Христового Воскресіння.

Пасха – це таємниця Божої любові.

Вона має користь для нас, коли розуміємо її значення – важливість міцного зв’язку любові людини з Богом. А для цього особи мають глибше пізнавати один одного.

Про важливість пізнання Бога як основи щастя і спасіння людини знаходимо багато висловів у Святому Письмі. Найперше про це говорив сам Ісус: „Справжнє світло було то, що просвітлює кожну людину. Воно прийшло у цей світ. Було у світі, і світ ним виник, і світ не впізнав його. Прийшло до своїх, а свої його не прийняли. Котрі ж прийняли його, тим дало право дітьми Божими стати, які вірують в ім’я його ” (Йо 1,9-12). У дискусії з фарисеями Христос відповів їм: „Свідоцтво моє правдиве, бо я знаю, звідкіля прийшов я і куди йду. Ви ж не знаєте, звідкіля приходжу і куди відходжу” (Йо 8,14,15), „Ані мене не знаєте, ані Отця мого. Якби знали ви мене, то й Отця мого теж знали б” (Йо 8,19), „Коли вгору Сина Чоловічого піднесете, тоді взнаєте, що Сущий я і що від себе не чиню нічого, але як навчав мене Отець мій, говорю” (Йо 8,28), „Чого ж не розумієте, що я кажу? Бо слова мого ви слухати неспроможні” (Йо 8,43), „Коли ви перебуватимете в моїм слові, ви дійсно будете учнями моїми і спізнаєте правду, і правда визволить вас” (Йо 8,31,32), „Проте, кажу вам, що Ілля вже прийшов, та вони його не пізнали, а вчинили з ним, що хотіли. Так і Син Чоловічий має від них постраждати” (Мт 17,12), „Пізнали його люди цього місця і розголосили по всій тій околиці вістку про нього. І принесли до нього всіх недужих” (Мт 14,35).

Апостол Павло у своїх посланнях ділиться таким досвідом свого духовного життя: „…я вважаю за втрату все задля найвищого спізнання Христа Ісуса, Господа мого, заради якого я все втратив і вважаю все за сміття, аби Христа придбати” (Фл 3,8), „але говоримо про мудрість Божу в тайні, закриту, що її Бог призначив перед віками нам на славу; її ніхто з князів цього віку не спізнав, бо коли б спізнали, то не розп’яли б Господа Слави” (1Кр 2,7-8).

А євангелист Іван описує важливість пізнання Бога так:

 „З того знаємо, що ми його спізнали, коли ми заповіді його бережемо” (1Йо 2,3), „Ми пізнали й увірували в ту любов, яку Бог до нас має” (1Йо 4,16), „З цього ми спізнали любов, бо він за нас поклав свою душу; і ми також повинні за братів душі класти” (1Йо 3,16).

Першим кроком у пізнанні значення Пасхи є Світлий понеділок і вівторок. У другий день після воскресіння Христа читаємо розповідь про подорож Ісуса з Лукою та Клеопою до Емаусу. Цих два апостоли були якийсь час разом зі Спасителем до Його смерті, слухали науки і бачили чуда, які Він робив, але ще замало знали Його самого. Коли зустрілися з Ісусом у дорозі до Емаусу, не пізнали Його зразу. Господь допоміг їм у цьому, пояснюючи писання Старого Завіту про Месію. А вкінці подорожі дав пізнати себе вповні під час ламання хліба, звершуючи Тайну Євхаристії. Це знак найтіснішого з’єднання людини з Богом.

Коли добре знаємо людину, то розуміємо її вчинки та поведінку. Тоді нам легше будувати з нею стосунки, знаходити спільну мову, порозуміння, виконувати різні завдання та досягти успіху.

Подія в Емаусі нагадує нам про один із важливих способів пізнання Бога, яким є Святі Тайни. Вони приносять нам користь, зближають нас до Христа, коли розуміємо їхнє значення та спосіб користання з них. Це допомагає нам переживати їх як живу, реальну, хоч і невидиму, зустріч з Богом. Третій момент – плоди Святих Тайн. Хто шукає в них Ісуса, а не лише тимчасову користь, той по плодах Тайн пізнає всемогутність, опіку, любов і милосердя Бога, з яким зустрівся у них, а зокрема Його Самого.

Знаючи добре Христа, розуміємо Його волю, бачимо присутність у житті, віримо та довіряємо, в усьому покладаємо надію на Нього.

Успіх духовного життя християнина залежить у великій мірі від того, наскільки молитва і Святі Тайни, читання Святого Письма наповнені пізнанням Христа, а не лише духовними та матеріальними потребами. Лука і Клеопа, пізнавши Ісуса при ламанні хліба в Емаусі, з піднесеним духом повернулися в Єрусалим і утверджували інших апостолів у вірі, що Господь воскрес. Так і ми, знаючи добре Христа, будемо молитися, приймати Святі Тайни з великою вірою і отримуємо багато дарів: радість, душевний спокій, благополуччя, глибоке почуття власної гідності. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

ДІЯННЯ АПОСТОЛІВ 2, 14-21.

В ті дні став Петро з одинадцятьма, підняв свій голос і так до них промовив: – Мужі юдейські та всі ви, мешканці Єрусалиму! Нехай це буде вам відомим, і вислухайте моє слово: люди ці не п’яні, як ви гадаєте, бо тільки третя година дня. Але це те, що був сказав пророк Йоіл: І станеться останніми днями, каже Бог, я виллю мого Духа на всяке тіло.

Ваші сини й ваші дочки будуть пророкувати, і ваші юнаки будуть бачити видіння, і старшим вашим сни будуть снитись.

І на слуг моїх і на слугинь моїх я цими днями виллю мого Духа, і вони будуть пророкувати.

І я дам чуда вгорі на небі, і знаки внизу на землі: кров, вогонь і кіптяву диму.

Сонце переміниться у темряву, місяць у кров, перш ніж настане день Господній, великий і славний.

І кожний, хто призве ім’я Господнє, спасеться.

ЄВАНГЕЛІЄ ВІД ЛУКИ 24, 12-35.

В той час Петро встав, побіг до гробу і, нахилившись, побачив лиш пов’язки; і вернувсь назад додому, дивуючися тому, що сталося.

Аж ось того самого дня двоє з них ішли в село, що звалось Емаус, шістдесят стадій від Єрусалиму, і розмовляли між собою про те, що сталось. Як вони розмовляли та сперечалися між собою, Ісус наблизився й ішов разом з ними, але очі їм заступило і вони його не пізнали. Він їх спитав: – Що то за розмова, що ви, ідучи, ведете між собою, повні смутку?

Озвавсь тоді один з них, на ім’я Клеопа, і йому каже: – Ти один, що мешкаєш у Єрусалимі, і не знаєш, що цими днями в ньому сталося ?

І він спитав їх: – Що?

Вони йому сказали: – Те, що сталося з Ісусом Назарянином, мужем, що був пророк, могутній ділом та словом перед Богом і всім народом, та як наші первосвященики і князі видали його на засуд смертний і розп’яли. А ми сподівались, що він той, хто має визволити Ізраїля. До того ж усього, ось третій день сьогодні, як це сталось. Деякі з наших жінок, щоправда, нас здивували: вони пішли були ранесенько до гробу, та, не найшовши його тіла, вернулись і нам оповіли, що бачили ангелів, які їм з’явились і сказали, що він живий. Деякі ж з наших пішли до гробу й найшли так, як жінки сказали; але його вони не бачили.

Тоді він до них промовив: – О нерозумні й заскорузлі серцем, щоб повірити всьому, що пророки були сповістили! Хіба не треба було Христові таке страждати і так увійти у свою славу?

І почавши від Мойсея та від всіх пророків, він вияснював їм те, що в усім Писанні стояло про нього.

Коли вони наблизилися до села, куди йшли, Ісус удав, що хоче простувати далі. Вони ж наполягали, кажучи: – Зостанься з нами, бо вже вечоріє і день уже похилився.

Він увійшов, щоб зостатись. І от як він був за столом з ними, взяв хліб, благословив і, розламавши його, дав їм. Тоді відкрилися в них очі і вони його пізнали. Та він зник від них. І казали вони один до одного: – Чи не палало наше серце в нас у грудях, коли він промовляв до нас у дорозі та вияснював нам Писання?

І негайно вони рушили й вернулися в Єрусалим, де найшли зібраних одинадцятьох і тих, що були з ними, які їм сказали: – Христос справді воскрес і з’явився Симонові.

І вони розповіли те, що сталося в дорозі і як вони його пізнали при ламанні хліба.

Ді. 2, 14-21 «Я виллю мого Духа на всяке тіло»

Життєві обставини показують, що ми в одних ситуаціях можемо дати собі раду, в інших – не можемо. В одних ситуаціях тримаємося заповідей Божих, а в інших безпомічно падаємо. Скільки разів ми робили різні постанови, наміри щось змінити, досягнути, але бачимо, як нам це не є легко. А все тому, що часто ми уповаємо лише на себе, на свої сили й ще собі не усвідомили, що «без Бога – ні до порога».

Без Божої помочі, без сповнення силою Духа Святого не можемо творити чогось доброго, чогось божественного. Тому завжди звертаймось до Господа, щоб давав нам Духа Святого, молімося, щоб сповняв нас Ним. І тоді в Бозі нічого не є неможливим.

Бо ж Дух Святий сповнює людину силою і міццю до великих речей, які, на перший погляд, здавалися б неможливими.

 

Лк. 24, 12-35. «Чи не палало наше серце в нас у грудях, коли Він промовляв до нас..?»

Бачимо, що подія воскресення так вплинула на всіх, що вони були приголомшені й повністю перейнялися тим, що сталося. Двоє учнів, які йшли до Емаусу, саме так емоційно це обговорювали. Що ж відбулося? Їхні емоції настільки «затуляли» їм очі, що вони не зуміли впізнати Христа, який прийшов до них.

Як це подібно на кожного з нас! Коли стається якась подія в нашому житті, якась ситуація в Церкві, в суспільстві, тоді ми починаємо говорити: «Чи ти бачив, як то було, як це сталося, як він сказав, як він повівся?» Як емоційно ми це переживаємо! Саме тому ми не готові побачити Господа, який стоїть за тим. Дуже важливо придивитися й запитати себе: «Що цією подією, цією ситуацією Бог хотів сказати мені, Церкві?»

Адже Бог промовляє до нас кожною ситуацією і кожною подією в нашому житті. Спробуймо вгамовувати наші емоції і вслухатися, що Бог говорить нам через це.

Владика Венедикт (Алексійчук)

Тропар: 

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав,* і тим, що в гробах, життя дарував.

Слава, і нині: Кондак, глас 8: 

Хоч і у гріб зійшов Ти, Безсмертний,* та адову зруйнував Ти силу,* і воскрес єси як переможець, Христе Боже,* жінкам-мироносицям звістивши: Радуйтеся,* і Твоїм апостолам* мир даруєш,* падшим подаєш воскресіння.

Замість Трисвятого: 

Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися. Алилуя.

Замість Достойно, приспів:

Ангел сповіщав Благодатній: Чистая Діво, радуйся. I знову кажу: Радуйся. Твій Син воскрес тридневний із гробу, і мертвих воздвигнув Він. Люди, веселіться.

І ірмос, глас 1: 

Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня на Тобі возсіяла. Радій нині й веселися, Сіоне. А Ти, Чистая, красуйся, Богородице, востанням рождення Твого.

 Коли ж священик мовить: Зі страхом Божим і вірою приступіть, ми, замість Благословен, хто йде в ім’я Господнє,

співаємо: Христос воскрес, один раз, цілий тропар.

Священик: Спаси, Боже, людей Твоїх:

Ми: Христос воскрес:

Священик: Завжди, нині і повсякчас:

Ми: Христос воскрес ( 3 ). Потім єктенія.

А замість Будь ім’я Господнє, співаємо: Христос воскрес ( 3 ).

Священик: Благословення Господнє на вас:

Хор:  Амінь.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже:

Хор: Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував. Господи, помилуй ( 3 ). Благослови.

Священик мовить відпуст з хрестом.

Тоді співаємо кінцеве: Христос воскрес: тричі, цілий тропар.

А потім закінчуємо:

I нам дарував життя вічне, поклоняємось Його тридневному воскресінню.

 Стихири на „Господи, взиваю я”

(г. 3): Твоїм хрестом, Христе Спасе,* смертну владу зруйновано й диявольські підступи знищено,* а рід людський, спасаючись вірою,* повсякчасно тебе прославляє.

Воскресінням твоїм, Господи,* все просвітилось, і рай знову відчинився,* а все творіння, вихваляючи тебе,* завжди пісню тобі приносить.

Славлю Отця, і Сина силу,* і владу Святого Духа вихваляю:* неподільне Божество, Тройцю єдиносущну,* яка царює повіки.

Хресту твоєму чесному поклоняємось, Христе,* і воскресіння твоє оспівуємо і славимо,* бо твоєю раною ми всі зцілилися.

Оспівуємо Спаса воплоченого з Діви,* бо заради нас він розп’явся* і на третій день воскрес,* виявляючи нам велику милість.

Зійшовши, Христос благовістив тим, що були в аді, кажучи:* Кріпіться, сьогодні я переміг!* Я – воскресіння. Я виведу вас,* розломивши брами смерти.

Слава: Ми, що недостойно стоїмо в пречистім твоїм храмі, Христе Боже,* заносимо до тебе вечірню пісню,* з глибин душі взиваючи:* Ти, що просвітив світ твоїм після трьох днів воскресінням,* визволь, Чоловіколюбче, твоїх людей з рук ворогів твоїх.

І нині (догмат, г. 3): Як нам не дивуватися, Всечесна, твоєму богочоловічому родженню?* Бо ти, Всенепорочна, не знавши мужа,* породила тілесно без батька сина,* зродженого в вічності від Отця без матері,* що не зазнав ніякої зміни чи змішання, чи розділу,* але в цілості зберіг прикмети обох природ.* Тому Мати-Діво, Владичице, моли його,* щоб спас душі тих, що правовірно визнають тебе, як Богородицю.

„Молитвослов” м. Жовква, Видавництво «Місіонер», 2011

 фото – https://www.facebook.com/opetro.fostyk/posts/1173777603067434

  

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu